SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?
SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelen ve web sitenizi arama motoru sonuç sayfasından organik veya ücretsiz trafik almak için optimize etme sürecini ifade eden bir kısaltmadır. Başka bir deyişle, SEO, sitenizi bir arama motoru için daha çekici kılan web sitesi tasarımı ve içeriğinde belirli değişiklikler yapmayı içerir . Bunu, arama motorunun web sitenizi arama motoru sonuçları sayfasında en iyi sonuç olarak göstermesini umarak yapabilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu sıralaması etkileyen tüm farklı faktörler söz konusu olduğunda oldukça karmaşık alabilirsiniz, ancak temel süreci anlamak zor değildir. Arama motorları kullanıcıları için en iyi hizmeti sunmak istiyor. Bu, arama motoru sayfalarında yalnızca yüksek kalitede değil, aynı zamanda arayanın aradığı şeyle alakalı sonuçlar sunmak anlamına gelir. Bunu yapmak için, arama motorları sitenin ne hakkında olduğunu daha iyi anlamak için farklı web sitelerini tarar veya tarar. Bu, belirli konuları veya anahtar kelimeleri arayan kişilere daha alakalı sonuçlar sunmalarına yardımcı olur. Benzer şekilde, arama motorları, arama motoru sonuçları sayfasında daha yüksek sıralamaya sahip kullanıcı dostu siteleri ödüllendirerek, gezinmenin ve okumanın ne kadar kolay olduğunu belirlemek için siteyi tarar. SEO, kuruluşların sitelerinin alakalı anahtar kelimeler ve kelime öbekleri için arama motorlarında yüksek sıralarda olduğundan emin olmak için geçtiği süreçtir. Örneğin, bir kuş evinin nasıl inşa edileceği hakkında bir makaleniz olduğunu varsayalım. İçeriğinizi doğru kişilerin önüne getirmek için, bu blog yayınınızı “kuş evi inşa etmek” ifadesini arayan herkes için en iyi sonuç olarak görünecek şekilde optimize etmek istersiniz. İşletmeniz için SEO’nun birçok faydası vardır . SEO’nuzu geliştirerek, arama motorlarında görünürlüğünüzü artırmak için çalışabilirsiniz. Bu, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanıza ve onlarla etkileşime geçmenize yardımcı olur. Daha ilgi çekici ve etkili SEO odaklı içerikler oluşturarak, daha hedefli organik trafik getirme şansınızı artırabilirsiniz.SEO’yu Etkileyen Faktörler
Artık SEO’nun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bildiğinize göre , arama motoru optimizasyonu sıralamanızı etkileyebilecek bazı faktörlere göz atalım. Arama motoru devi Google, siteleri sıralamak için kullandıkları algoritmayı asla vermeyecektir. Ancak, arama motoru sonuç sayfası (SERP) sıralamalarını etkileyen bazı faktörler hakkında oldukça iyi bir anlayışımız var. Bu faktörler, aşağıda ele alacağımız hem sayfa içi hem de sayfa dışı faktörleri içerir.Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO’yu Etkileyen Faktörler
1. İçerik Pazarlaması
Sayfa içi ve sayfa dışı SEO’nun bazı faktörlerine dalmadan önce, içerik hakkında konuşalım. İçerik, hem arama motorlarını çekmede hem de kuruluşunuzun site ziyaretçileriyle bağlantı kurmasına yardımcı olmada etkilidir.
- Blog gönderileri ve makaleler
- Sosyal medya içeriği
- E-kitaplar ve teknik incelemeler
- Nasıl Yapılır Kılavuzları ve Eğiticileri
- Videolar ve ses kayıtları
- Infographics veya diğer görsel içerik
2. Sayfa İçi SEO
Sayfadaki SEO faktörleri web sitenizde gerçekleşen unsurlardır. Bunlar üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz şeylerdir, yani SEO için en iyi uygulamaları takip ederek zaman içinde bu faktörleri iyileştirmek için çalışabilirsiniz. Bu, içerik pazarlamanızın ötesinde, sitenizin HTML’sinin daha derin düzeylerine kadar gider.
- Başlık Etiketi – Her sayfadaki başlık etiketi, arama motorlarına sayfanızın ne hakkında olduğunu söyler. Bu, hem içeriğinizin odaklandığı anahtar kelime hem de işletme adınız dahil 70 karakter veya daha az olmalıdır.
- Meta Description – Web sitenizdeki meta açıklama, arama motorlarına her sayfanın ne hakkında olduğu hakkında biraz daha bilgi verir. Bu, sayfanızın ne hakkında olduğunu ve alakalı olup olmadığını daha iyi anlamak için insan ziyaretçileriniz tarafından da kullanılır. Bu, anahtar kelimenizi içermeli ve okuyucuya içeriğin ne hakkında olduğunu anlatmak için yeterli ayrıntı sağlamalıdır.
- Alt başlıklar – Alt başlıklar yalnızca ziyaretçilerinizin okumasını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda SEO’nuzu geliştirmenize de yardımcı olabilir. Arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için H1, H2 ve H3 etiketlerini kullanabilirsiniz.
- Dahili Bağlantılar – Dahili bağlantılar oluşturmak veya sitenizdeki diğer içeriklere bağlantılar oluşturmak, arama motorlarının siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabilir. Örneğin, belirli bir ürün veya hizmetin değeri hakkında bir gönderi yazıyorsanız, blog yayınınızdaki ürün veya hizmet sayfasına bağlantı verebilirsiniz.
- Resim Adı ve ALT Etiketleri – Web sitenizde veya blog içeriğinizde resim kullanıyorsanız, resim adınıza ve alt etiketine anahtar kelimenizi veya kelime öbeğinizi de eklemek istersiniz. Bu, arama motorlarının resimlerinizi daha iyi dizine eklemesine yardımcı olur; bu, kullanıcılar belirli bir anahtar kelime veya kelime öbeği için resim araması yaptığında görünebilir.

- Güven – Güven, bir sitenin Google sıralamasında giderek daha önemli bir faktör haline gelmektedir. Google, ziyaretçilerin güvenebileceği meşru bir siteniz olup olmadığını bu şekilde belirler. Güveni artırmanın en iyi yollarından biri, yetkisi olan sitelerden kaliteli geri bağlantılar oluşturmaktır.
- Bağlantılar – Sayfa dışı SEO oluşturmanın en popüler yollarından biri geri bağlantılardır. Burada dikkatli olmak istiyorum linkler ile spam sitelerini sitenizin arama motorlarından yasaklanmış almak için hızlı ve kolay bir yoludur. Bunun yerine, kaliteli içerik oluşturan ve sitenize kendi içeriğiyle bağlantı kuracak olan etkileyiciler ve hayranlarla ilişkiler kurmak için zaman ayırın.
- Sosyal – Bir başka önemli sayfa dışı SEO faktörü, beğeniler ve paylaşımlar gibi sosyal sinyallerdir. SEO’yu artırmak söz konusu olduğunda, etkileyicilerden kaliteli paylaşımlar aramak istersiniz. Ne kadar kaliteli içerik yayınlarsanız, insanların içeriğinizi başkalarıyla paylaşmasını sağlama olasılığınız o kadar artar.

Post A Comment